Interview Nieuwsbrief oude centrum
Tekst Floor de Booys Foto Pieter Pennings
Het Oude Centrum moet het Montmartre van Den Haag worden. Een trekpleister voor toeristen, die eens iets anders willen dan Binnenhof, Scheveningen en Mauritshuis. Peter Duivesteijn woont en werkt in het Oude Centrum. Hij is er nog lang niet uitgekeken.
“Deze omgeving heeft zoveel te bieden. Flaneren langs de grachten, met een gids langs de unieke hofjes waar de tijd lijkt stil te staan, shoppen in kleinschalige winkeltjes. Bekijk Den Haag vanaf het water met de Ooievaart of verken de stad per step of fiets”, somt Peter Duivesteijn de talloze mogelijkheden van het Oude Centrum op. Twaalf jaar geleden richtte hij met buurtbewoners de Ooievaart op waar hij nu directeur is.
Sinds vorig jaar is hij ook directeur City Mondial. Maar hij is vooral ambassadeur van het Oude Centrum. “Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een positiever beeld van het Oude Centrum. Het is een vitale wijk, met betrokken bewoners, een rijke historie en er gebeuren prachtige dingen. Natuurlijk kunnen wij niet concurreren met trekpleisters als het Binnenhof of het Mauritshuis, maar voor toeristen die een nachtje blijven logeren, is het Oude Centrum wel een aantrekkelijke locatie om de tweede dag te besteden.” Peter Duivesteijn kan het zeggen, hij woont al jaren in het Oude Centrum.
Vanuit zijn huis kijkt hij op de haven aan de Bierkade. Nu liggen daar de zes schepen van de Ooievaart te schitteren in de winterzon. Maar vijftien jaar geleden zag de binnenstadshaven er armoedig uit. “Daar stoorde ik me vreselijk aan, dat de gemeente die historische buurt zo liet verpieteren. Het plan voor de Ooievaart is eigenlijk begonnen als een actieplan om de buurt te redden van de verloedering. Het ging me aan het hart dat een plek met zoveel potentie er zo treurig bij lag. We zijn begonnen met één bootje en een paar vrijwilligers.”
De Ooievaart draait goed. Jaarlijks worden veertigduizend mensen over de grachten van Den Haag vervoerd. Ze komen uit heel Nederland. “We hebben nu zes boten in Den Haag, één in Delft/Leidschendam-Voorburg en één in Zoetermeer.”
Vliegwiel
In het begin waren er amper koffie- of lunchtentjes waar de bezoekers van de Ooievaart voor- of achteraf terecht konden voor een versnapering. Nu wemelt het van de leuke tentjes. “Waar ik vanaf het begin op hoopte, is gelukt. De Ooievaart heeft een vliegwiel effect voor het Oude Centrum. Daar ben ik heel trots op. Zonder de vitaliteit van de bewoners was het niet gelukt om het Oude Centrum uit het slop te krijgen. Ze hebben gevochten voor hun wijk. Zonder hun inzet was het bijvoorbeeld niet gelukt om het centrum autoluw te krijgen. Ik begrijp best dat het voor de ondernemers in de binnenstad even slikken was en dat ze er nog wel eens van balen, maar iedereen zal het er toch mee eens zijn dat het een enorme verbetering is voor de stad.”
Duivesteijn droomt er stiekem van dat de autovrije zone wordt uitgebreid naar de Dunne Bierkade. “Tijdens het festival Jazz in de Gracht zie je de potentie van de Dunne Bierkade. Er zou daar nog veel meer mogelijk zijn als er het hele jaar geen auto’s zouden mogen komen.” Helemaal fantastisch zou hij het vinden als het oude en het nieuwe centrum zouden worden verbonden door één gracht, die van de Amsterdamse – en de Stille Veerkade naar de Pletterijkade loopt. “Grachten zijn het cement van steden. Dat zie je ook in Amsterdam, Utrecht, Delft en Leiden. We zouden dat in Den Haag veel meer uit moeten buiten.” Over de gracht die aan de Noordwal en de Veenkade wordt teruggebracht, is Duivesteijn enthousiast. “Ik weet dat het afzien is geweest voor de ondernemers. Er is zelfs een hotel failliet gegaan. Maar op de lange termijn gaat deze investering zijn geld opbrengen. Den Haag heeft er weer een sfeervol stukje bij.”
Beleven
Mensen komen niet meer naar het centrum alleen voor de winkels. “Je kunt online veel gemakkelijker shoppen. Mensen komen alleen nog uit hun luie stoel omdat ze iets willen beleven.”
In dat kader passen ook de step- en fietstours die vanuit GA Den Haag worden georganiseerd. Een nieuwe loot aan de stam van de Ooievaart. “GA staat voor Groeps Arrangement. Wij hebben ontdekt dat er steeds meer groepen zijn die een stad bezoeken. Collega’s die op bedrijfsuitje gaan, sportverenigingen, vriendinnenclubs, familie uitstapjes. Mensen ondernemen graag activiteiten in een groep. En op de step of met de fiets kom je op plekjes die je vanuit de auto of het openbaar vervoer niet kunt zien. Je kunt ook beter je eigen tempo bepalen. Even stoppen als je ergens een bakkie wil doen. En het is nog duurzaam ook.”
De mogelijkheden van het Oude Centrum zijn nog lang niet uitgeput. “We beginnen pas. Een historisch centrum is een beetje als wonen in een oud huis. Als je het één net hebt opgeknapt, kun je alweer aan het volgende beginnen.” De Boekhorststraat is een plek waar Duivesteijn jeukende handen van krijgt. “Het gaat daar hard hollend achteruit. Veel panden staan leeg. Je kunt gaten dichten, maar daarmee red je het niet. Er moet een allesomvattende visie op dat gebied komen. Misschien iets met gezondheid en sport. Dat vinden mensen belangrijk.”
Voor meer informatie over de mogelijkheden ga naar de website :